Katrien Hugenholtz
Expert in het vergroten van draagvlak voor veranderingen, met een rijke ervaring in medezeggenschap.
In 2023 nam de gemeente Vijfheerenlanden het voortouw in participatieve democratie door het organiseren van een burgerberaad over de toekomst van sociale ontmoetingsplaatsen. Met de hulp van experts Annet Goltstein, Katrien Hugenholtz en Jouwert van Geene, kwamen 80 gelote inwoners samen om in zes bijeenkomsten dit vraagstuk te onderzoeken en oplossingen te bedenken. Hun inspanningen resulteerden in een lijst met doordachte aanbevelingen voor de gemeente, zowel over de financiering en als het beheer van buurt- en dorpshuizen. De tevredenheid onder de wethouder, gemeenteraad en deelnemers was groot, en in oktober 2023 nam de gemeenteraad de aanbevelingen unaniem aan. Dit burgerberaad markeert een succesvolle eerste ervaring van Vijfheerenlanden met burgerberaad.
De gemeente Vijfheerenlanden stond voor een uitdagende vraag: hoe kunnen we de toekomst van sociale ontmoetingsplaatsen vormgeven op een manier die recht doet aan de wensen en behoeften van onze inwoners? Om deze vraag te beantwoorden, koos de gemeente voor een innovatieve aanpak: een burgerberaad. Dit burgerberaad, dat liep van januari tot juni 2023, werd mede uitgevoerd door de ervaren Annet Goltstein (procesontwerp, moderator), Katrien Hugenholz (voorzitter) en Jouwert van Geene (coördinator gespreksbegeleiders). Daarnaast waren andere teamleden actief als gespreksbegeleiders (Hans, Nancy, Tomer, Thomas en Wiebe), trad Louise Boelens (vanuit Bureau Burgerberaad) op als toezichthouder en verzorgde Ernst Abbing technische ondersteuning met Primoforum.
Een representatieve groep van 80 inwoners kwam samen om zich te beraden over “de toekomst van sociale ontmoetingsplaatsen”. Deze groep was een dwarsdoorsnede van de gemeenschap, samengesteld om een breed scala aan perspectieven en ervaringen te waarborgen. Het proces was zorgvuldig ontworpen om te zorgen voor een inclusieve en constructieve dialoog, waarbij elke stem gehoord en gewaardeerd wordt.
Het resultaat was een lijst met concrete aanbevelingen, gericht op de toekomst en financiering van buurt- en dorpshuizen in Vijfheerenlanden. Deze aanbevelingen weerspiegelden de collectieve wijsheid en het harde werk van de deelnemers, die samenwerkten om tot een consensus te komen.
De impact van dit burgerberaad was aanzienlijk. Niet alleen was het een primeur voor de gemeente Vijfheerenlanden, maar het resulteerde ook in een raadsvoorstel dat in oktober 2023 door de gemeenteraad werd overgenomen. De wethouder, de gemeenteraad en de deelnemers uitdrukten grote tevredenheid over het resultaat. Dit succes heeft de waarde van burgerberaden in het lokale besluitvormingsproces aangetoond en heeft de weg geplaveid voor toekomstige initiatieven.
Deze case staat als een baken van participatieve democratie, waarbij de gemeente Vijfheerenlanden en haar inwoners samen een model hebben gecreëerd dat andere gemeenten kunnen volgen. Het illustreert de kracht van samenwerking, de wijsheid van de gelote groep en de effectiviteit van burgerberaden als middel om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Het succes van het Burgerberaad Vijfheerenlanden is een inspirerend voorbeeld van hoe lokale overheden en burgers samen kunnen werken aan een veerkrachtige en verbonden gemeenschap.
Expert in het vergroten van draagvlak voor veranderingen, met een rijke ervaring in medezeggenschap.
Senior communicatieadviseur en trainer met een passie voor het democratiseren van besluitvormingsprocessen. Onwikkelaar van Primoforum.
Ervaren gespreksbegeleider en relatiebouwer die zijn passie voor maatschappelijke betrokkenheid combineert met lokale actie.
Expert in burgerberaden als toezichthouder en trainer, en ervaren proces- en gespreksbegeleider met oog voor de dynamiek en onderstroom in groepen.
Ervaren gespreksbegeleider van burgerberaden en expert in levenslang leren en ontwikkelen.
Facilitator en onderzoeker met een diepe interesse in de kunst van dialoog, waarbij hij zijn kennis van participatieve methodieken toepast voor open gesprekken.